Сериозно забавяне на икономиката до 0,4 на сто през тази година

...
Сериозно забавяне на икономиката до 0,4 на сто през тази година
Коментари Харесай

БНБ: Икономиката ще се забави съществено тази година. Инфлацията - също

Сериозно закъснение на стопанската система до 0,4 на 100 през тази година планува Българска народна банка в новата си Макроикономическа прогноза. Сред главните аргументи за плануваното стесняване на растежа на реалния БВП от финансовата институция показват прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система, съществено забавяне на растежа на държавното потребление и спад в износа на артикули.  

За намаляването на стоковия експорт ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори, като възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на нефтопродукти, създадени от съветски нефт, и планувани ремонтни действия в едни от най-големите предприятия в страната, се показва още в отчета на Българска народна банка.

В същото време за 2023 година от Централната банка прогнозират висок напредък на капиталовата интензивност основно поради евентуалното активизиране за асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) както от  частния, по този начин и на обществения бранш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР